ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Aition Kinima

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΑΙΤΙΟΝ ΚΙΝΗΜΑ

Το Αίτιον είναι ένα σύγχρονο ελληνικό κίνημα ιδεών που ξεπήδησε από την ιστορική αναγκαιότητα.

Είναι μια κίνηση τέχνης, πολιτισμού και επιστημών που αντιπαρατίθεται στην τυποποίηση, τη μαζοποίηση, την εμπορευματοποίηση της τέχνης, τον πνευματικό ευνουχισμό, την ισοπέδωση της κουλτούρας και των πολιτισμικών μορφών που παράγονται.

Το Αίτιον Κίνημα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στην καρδιά της κρίσης. Δημιουργήθηκε σε ένα θέατρο, το θέατρο Σφενδόνη, από μια ομάδα ανήσυχων ανθρώπων, σε μια ανοιχτή εκδήλωση. Ήταν μια πρωτοβουλία της Τούλας Μπαρνασά, με συνοδοιπόρους τον συγγραφέα Πάνο Σταθόγιαννη, την Κατερίνα Διδασκάλου, ηθοποιό, τη Νικολίτσα Γεωργοπούλου-Λιαντίνη, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη χορογράφο Αλίκη Γεωργουλοπούλου, τον σκηνοθέτη Άρη Μιχαλόπουλο, τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσούτσουρα, τον σκηνοθέτη Τζαννέτο Κομηνέα και τον ποιητή Γιώργο Δρυμωνιάτη.

Το Αίτιον Κίνημα μέσα από το Κεντρικό Συμβούλιο αποκτά σώμα, μέλη και φωνή επεξεργαζόμενο διαρκώς και με τρόπο συλλογικό τις απόψεις του. Στο Κεντρικό Συμβούλιο συμμετέχουν: η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η Τούλα Μπαρνασά, ο Πάνος Σταθόγιαννης, η Παυλίνα Παμπούδη, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Χρήστος Κοτσιρέας, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ζαχαρίας Σώκος, ο Δημήτρης Λέκκας, ο Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου, ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, η Στέλλα Κυβέλου, ο Νικήτας Χιωτίνης, ο Μίλτος Δημουλής και ο Ανδρέας Καρακόκκινος.

Αγαπητοί φίλοι, στο Αίτιον ελπίζουμε να ανοίξει το σύγχρονο πνεύμα στα νεώτερα συστήματα αναφοράς ώστε από αμέτοχοι παρατηρητές να γίνουμε κινησιουργοί δράσης. Καιρός να αντισταθούμε στον ατομικισμό, τη βία και την αλλοτρίωση.

Σήμερα, λόγω της νομολογίας των κοινωνιών, το κέρδος έχει μετατραπεί από τον άνθρωπο της οικονομίας σε απόλυτο ήθος, ενώ ο άνεργος και ο εργαζόμενος φαντάζουν πλέον ως δυο διαφορετικές οντότητες.

Στην ανασφάλεια αυτού του άκοσμου χρόνου ο ανώνυμος άνθρωπος πυροδοτεί την κοινωνική απαξίωση και καταλύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο Αίτιον καταγγέλλουμε τoν ευτελισμό της ζωής και της αξιοπρέπειας, αγωνιζόμαστε, με συντάξεις και ανασυντάξεις ιδεών, να εμποδίσουμε αυτή τη διαδικασία.

Μην ξεχνάμε πως κάθε εξέγερση, κάθε ανατροπή, κρύβει στη χαοτική φύση της την κρυφή νομοτέλεια της αρμονίας και της τάξης.

Στους καιρούς μας, η μαζική τέχνη από τη μια και η ακραία εξειδίκευση από την άλλη οδηγούν στην ισοπέδωση της συνείδησης και στον κατακερματισμό της γνώσης. Τα σύμβολα της τέχνης και η ιαματική επενέργειά τους έχουν πλέον εμπορευματοποιηθεί.

Καλλιτέχνες και επιστήμονες μοιάζουν να υπνοβατούν στη σκηνή είτε της μόνωσης είτε του εντυπωσιασμού είτε της ουτοπίας. Μετατρέπονται, εκόντες άκοντες, σε υπηρέτες του συστήματος.

Διαπιστώνοντας πως η οικονομική αυθεντία των καιρών παράγει σκάνδαλα αφωνίας δίχως ιστορικότητα, μας απασχολεί η σωτηρία της γλώσσας. Οι γλώσσες των λαών είναι δυναμικά ολοκληρώματα. Αποτελούν έργα της διάνοιας και ανήκουν στους πολίτες όλου του πλανήτη.

Επιδίωξή μας στο Αίτιον είναι ένα νέο όραμα που θα γεννήσουν η αντιπαράθεση, η αλληλοσυμπλήρωση και η ανασύνταξη των ιδεών, σε μια εποχή που ο ανώνυμος άνθρωπος ενισχύει διαρκώς την εξουσία του ανθρώπου της οικονομίας.

Θεωρούμε πως οι φανατικές ελληνοκεντρικές απόψεις ευτελίζουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και δεν εξασφαλίζουν τη σύγχρονη δική μας δράση στον χώρο και στον χρόνο.

Καλούμε τους δημιουργούς να εκφράσουν ριζοσπαστικά τον νέο ελληνικό πολιτισμό που αποτελεί οργανική εξέλιξη της ιστορικής κληρονομιάς μας.

Αγαπητοί φίλοι, το άρρητο του κόσμου παιδεύεται από την εμπειρία μας. Η σκέψη μας, αδιαφορώντας αν κατανοείται ή όχι, το προφητεύει και το αναγγέλλει ως κοσμικό συμβάν.

Έτσι αναζητούμε την αλήθεια μέσω της τέχνης και της επιστήμης. Θεωρούμε ότι η υπερβατική γοητεία της τέχνης και ο ορθολογικός χαρακτήρας της επιστήμης βρίσκονται σε φαινομενική αντίθεση.

Τέχνη και επιστήμη αποτελούν την ανώτερη σύσταση του κοσμικού γεγονότος. Συνθέτουν τον διαλεκτικό χαρακτήρα της ευφυΐας και εκφράζουν απλώς δύο διαφορετικές εκφάνσεις της. Και οι δυο οδηγούν τον άνθρωπο από την ατομική στη συλλογική αυτογνωσία.

Είναι γεγονός πως συχνά μας συναρπάζουν περισσότερο οι ίδιες οι επιθυμίες μας παρά το αντικείμενό τους. Τότε, εύκολα η βιομηχανοποιημένη τέχνη και η μαζική κουλτούρα παρεμβαίνουν στην ιδεολογική μας έκφραση και μας ελέγχουν.

Στο Αίτιον δίνουμε πρωτεύοντα ρόλο στην τέχνη διότι πιστεύουμε πως ο λόγος ρέει εκφράζοντας ανανεωτικές δυνάμεις και νέα ριζοσπαστικά σχήματα που κινούνται και μορφοποιούν τις κοινωνίες ακαριαία.

Είναι γεγονός πως οι υπολογισμοί, οι ποσοτικοποιήσεις, οι θεωρητικές αναλύσεις και όλες οι καθιερωμένες μονάδες μέτρησης αποτυγχάνουν απόλυτα στο να μετρήσουν την αναζήτηση του νέου.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον φορέα ενός σύγχρονου ελληνικού κινήματος τέχνης και ιδεών που είναι το Αίτιον Περιοδικό. Με τη συμμετοχή σας θα γίνεται ολοένα και καλύτερο.

Από το πρώτο τεύχος εκδίδουμε ήδη ένθετο, με επιλεγμένα έργα νέων καλλιτεχνών, φιλοσόφων και επιστημόνων, οργανώνοντας άμεσα μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη Ιδεών. Τα βιβλία αυτά που προσδοκάμε να χαράξουν τον καιρό μας, χαρακτηρίζονται από νέες τάσεις και ροπές και εμπεριέχονται δωρεάν σε κάθε τεύχος του περιοδικού μας. Σας ενημερώνουμε πως θα μεταφραστούν άμεσα και θα αποσταλούν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, στα παγκόσμια πολιτιστικά κέντρα και στις ελληνικές πρεσβείες.

Σκοπός μας, να γνωστοποιήσουμε παντού τα έργα των εκπροσώπων του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στα χρόνια της κρίσης.

Επιχειρούμε να επικοινωνήσουμε πλατιά ένα ελληνικό κίνημα ιδεών. Εκτός από τα ένθετα έργα της Βιβλιοθήκης Ιδεών, θα καταθέσουμε σύντομα σύγχρονη θεωρία της τέχνης.

Αγαπητοί φίλοι, στο Αίτιον θεωρούμε αναγκαία μια νέα θεωρία της τέχνης διότι μετά τον μοντερνισμό, που καθόρισε τις τέχνες των εθνών, χαρακτήρισαν καταλυτικά τη φιλοσοφία και την αισθητική οι επιδράσεις της μετανεωτερικότητας.

Προηγουμένως, η κριτική θεωρία είχε επισημάνει πως η κατευθυνόμενη οικονομία θα οδηγήσει στα μονοπώλια και οι τέχνες θα εκφραστούν από τη μαζική κουλτούρα.

Στο Αίτιον ελπίζουμε να καταλυθούν οι παρακμιακές ψευδοαξίες. Σε έναν κόσμο που παίρνει την κουλτούρα και την τέχνη του στα χέρια του, το κενό περιβάλλον του φόβου, της ανασφάλειας, της τυποποιημένης και χειραγωγημένης έκφρασης μεταμορφώνεται.

Καλούμε κοντά μας τους δημιουργούς των τεχνών και των επιστημών επιδιώκοντας να γεννηθεί νέα θεωρητική στάση και έκφραση.

Προσδοκώντας να συσπειρωθεί ένας ζωτικός πυρήνας ανανέωσης, δίνουμε προτεραιότητα στην ανοιχτή διδασκαλία και στην ελεύθερη παιδεία. Στον πολυχώρο μας σύγχρονοι στοχαστές και επιστήμονες μεταλαμπαδεύουν ελεύθερα στους νέους γνώσεις και ιδέες.

Σας ενημερώνουμε πως ευελπιστώντας στη συμμετοχή και στη συνεργασία σας εγκαινιάσαμε προσφάτως και τις Αίτιον Εκδόσεις. Σκοπός μας είναι να ζωοδοτήσουμε ένα νέο ρεύμα ιδεών και να προωθήσουμε μέσω του επικοινωνιακού δικτύου του Αίτιον τα έργα και τις ιδέες σας.

Επιδιώκοντας να αποδοθεί ανοιχτή γνώση και ζωντανή πληροφορία, ανοίξαμε προσφάτως μια ελεύθερη φωνή δημιουργώντας την Αίτιον Τηλεόραση. Πέρα από τα ντοκιμαντέρ ,τις αναλύσεις και την αδέσμευτη επικοινωνία, δεκάδες καλλιτέχνες, στοχαστές και επιστήμονες συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην Αίτιον Τηλεόραση προσφέροντας επιμορφωτικές επιστημονικές εκπομπές και κριτικό λόγο. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή και την ευαισθησία τους.

Προσφάτως δημιουργήσαμε το Αίτιον Θέατρο και ονειρευόμαστε να αναπτύξουμε σοβαρή δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα. Ήδη στην Αίτιον Τηλεόραση συμμετέχει ενεργά το ελληνικό θέατρο.

Σας ανακοινώνουμε επίσης πως στα Κόμβους Πολιτισμού που ιδρύει το Αίτιον Κίνημα στις πόλεις της Ελλάδας, αποκτούμε δικό μας θεατρικό χώρο. Οι κόμβοι αυτοί έχουν δημιουργηθεί ήδη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, όπου συνεργαζόμαστε με το κέντρο πολιτισμού Επίκεντρο+ και το Ηράκλειο, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες πόλεις.

Αγαπητοί φίλοι και μέλη του Αίτιον, γύρω μας καταργούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η χώρα μας βάλλεται, οι κοινωνίες χάνουν τον προορισμό τους. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε συλλογικά λέγοντας όχι στην κατευθυνόμενη πληροφόρηση και στην κούφια νοημοσύνη. Διεκδικώντας την πόλη για τον πολίτη και τον πολίτη για την πόλη δεν θα χαθούμε. Όλοι μαζί θα βρούμε λύσεις. Είμαστε εδώ, έχουμε φωνή, δρούμε και δίνουμε προτεραιότητα στην ανοιχτή διδασκαλία και στην ελεύθερη παιδεία.

Στον Πολυχώρο Αίτιον, που βρίσκεται στην οδό Τζιραίων 8-10 (στάση μετρό Ακρόπολη), προσφέρουμε ελεύθερο βήμα να εκφραστούν τα μέλη μας αλλά και όλοι εσείς που έχετε κάτι να πείτε.

Μην ξεχνάμε πως, όταν η ζωή απαξιώνεται, δικαιώνονται ο θάνατος και η φθορά. Είναι καιρός να τρέξουν νέες ιδέες και να αναγεννηθεί η ζωή μας ρέοντας εκεί όπου το νερό δροσίζει τη φωτιά.

Το Αίτιον αντιπαρατίθεται στον πνευματικό ευνουχισμό διότι αποτελεί αιτία έκφρασης ενός ελπιδοφόρου οράματος. Σας καλεί και ζητά με συντάξεις και ανασυντάξεις ιδεών να μορφώσουμε μαζί την ιστορία των καιρών μας εμποδίζοντας το ακραίο κατεστημένο.

Γι’ αυτό αρνιόμαστε να ατενίζουμε τον κόσμο περασμένο στο καρφί της χείρωσης. Επιζητούμε την ανασύνταξη του πνεύματος και την καλλιέργειά του. Αυτή είναι μια άκρως σημαντική πολιτική πράξη.